Math Symbol

Γενικές Πληροφορίες

Το Τμήμα Μαθηματικών, Κατεύθυνση Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Πρακτικής άσκησης, το οποίο δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα ενασχόλησής του σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την μελλοντική τους επαγγελματική δραστηριοποίηση. Το Πρόγραμμα Πρακτικής άσκησης των Φοιτητών χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (Ζ' - Η' Εξάμηνο).

Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε σαράντα (40) περίπου φοιτητές κάθε έτος να απασχολούνται επί τρίμηνο σε διάφορους φορείς (Δημόσεια Σχολεία, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα κ.α.). Για την συμμετοχή προβλέπεται μικρή αμοιβή στους φοιτητές που καθορίζεται κάθε φορά από τις διαθέσιμες πιστώσεις του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ. Το πρόγραμμα λειτουργεί στο Τμήμα Μαθηματικών από το 1997 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 400 φοιτητές.

Υπεύθυνοι πρακτικής άσκησης:


Υπεύθυνος για την πρακτική άσκηση είναι ο κ. Ανδρέας Παπασαλούρος. Για την επικοινωνία μαζί του χρησιμοποιήστε το εξης:
- Ανδρέας Παπασαλούρος τηλ.: 22730 82136, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., fax: 22730 82007.

Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την γραμματεία της πρακτικής άσκησης:
- Ευωδιά Θεοδοσία, τηλ.: 22710 35028, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προϋποθέσεις: 

Για να συμμετάσχει κάποιος φοιτητής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, θα πρέπει να έχει περάσει κάποια βασικά μαθήματα που καθορίζονται κάθε φορά ανάλογα με τον φορέα της πρακτικής άσκησης, και να συμπληρώσει σχετική αίτηση. Η διαδικασία επιλογής βασίζεται στην επίδοση του φοιτητή όπως αυτή απεικονίζεται στην αναλυτική του βαθμολογία και δίδεται προτεραιότητα στους φοιτητές που έχουν προχωρήσει στις σπουδές τους και έχουν περάσει περισσότερα μαθήματα από την περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα θεματικά με το αντικείμενο της άσκησής τους. Για παράδειγμα, άσκηση στην Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ή σε κάποια Τράπεζα προϋποθέτει την επιτυχία στο μάθημα Πιθανότητες (με όποια μορφή διδάσκεται ή διδάχθηκε στους φοιτητές). Στη συνέχεια συνυπολογίζονται όλα τα μαθήματα από την περιοχή της Στατιστικής που έχει περάσει ο φοιτητής.

Προτεινόμενα θέματα πρακτικής:
Η συμμετοχή στην πρακτική άσκηση γίνεται με διάφορους τρόπους που καθορίζονται στην αρχή του εξαμήνου οπότε και ανακοινώνονται στους φοιτητές. Οι φοιτητές έχουν τις εξής επιλογές:

Πρακτική άσκηση στα Γυμνάσια
Σε αυτή την πρακτική άσκηση οι φοιτητές θα προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Πληροφορικής, σε τμήματα παιδιών Γυμνασίων του Νομού Σάμου με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τα Μαθηματικά και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας τους. Τα μαθήματα αυτά θα γίνονται στις αίθουσες των Γυμνασίων κατόπιν συννενοήσεως με την διεύθυνση του σχολείου και τον Υπεύθυνο Καθηγητή.
Ο τρόπος επιλογής των φοιτητών θα βασιστεί στις επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα του Τμήματος στα οποία έχουν επιτύχει καθώς και σε συνέντευξη στην επιτροπή επιλογής. Επίσης θα ληφθεί υπόψη η επιτυχία σε κάποια από τα παρακάτω μαθήματα:

 • Διδακτική των Μαθηματικών
 • Ιστορία των Μαθηματικών
 • Ιστορία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης
 • Διδακτική της Ευκλείδιας Γεωμετρίας
 • Ιστορία των Ευκλείδιων και μη Ευκλείδιων Γεωμετριών
 • Ιστορία των Επιστημών
 • Θεωρία και πράξη στη διδασκαλία των Μαθηματικών
 • Μαθηματικά για την Εκπαίδευση
 • Εισαγωγή στην Πληροφορική
 • Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 • Γλώσσες Προγραμματισμού
 • Μαθηματικό Λογισμικό

Πρακτική άσκηση σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις
Πολλά ενδιαφέροντα θέματα για πρακτική άσκηση έχουν ανακύψει στο παρελθόν μέσα από τις ανάγκες δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων. Τα προβλήματα, που ανακύπτουν μέσα από την αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών, είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν οι απόφοιτοί μας όπου και αν εργαστούν.

Τα θέματα αυτά γνωστοποιούνται από τις επιχειρήσεις στους υπεύθυνους της πρακτικής άσκησης και τίθενται σε συζήτηση και έγκριση από επιτροπή (δείτε πιο κάτω). Οι τομείς στους οποίους θα κληθούν να εργαστούν οι φοιτητές συμπεριλαμβάνουν την κρυπτογραφία και ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων, την τήρηση λογιστικών στοιχείων και την επεξεργασία τους με χρήση Η/Υ, τη διαχείριση βάσεων δεδομένων με χρήση ειδικών πακέτων λογισμικού, τη στατιστική επεξεργασία στοιχείων και πλήθως άλλων σύγχρονων τομέων δραστηριότητας των εταιριών. 

Η διαδικασία, η οποία ακολουθείται για την κατάρτιση θεμάτων, ξεκινά με την αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το τμήμα μας προς διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανταποκριθούν θετικά. Ταυτόχρονα φροντίζουμε ώστε οι φορείς αυτοί να είναι σε θέση να προσφέρουν στους/τις φοιτητές/τριες εμπειρία και γνώσεις σε σύγχρονους και υψηλής ζήτησης τομείς δραστηριότητας όπως είναι, για παράδειγμα, η πληροφορική και η λογιστική. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρώσουμε τις απαντήσεις των φορέων που απάντησαν θετικά, καταρτίζουμε ένα κατάλογο με υποψήφια θέματα που τίθενται προς συζήτηση από επιτροπή που αποτελείται από διδάσκοντες του τμήματός μας και εκπροσώπους των φοιτητών. Τα θέματα που, ομόφωνα, θα κριθούν κατάλληλα για τους στόχους της πρακτικής άσκησης θα αποτελούν τον επίσημο κατάλογο των πρακτικών ασκήσεων και θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα αυτή καθώς και στους χώρους ανάρτησης ανακοινώσεων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Στη συνέχεια θα συγκεντρώνουμε αιτήσεις ενδιαφέροντος από τους φοιτητές και η επιλογή τους θα γίνεται ύστερα από συνέντευξη από τους υπεύθυνους της πρακτικής με βάση τα ενδιαφέροντά τους καθώς και το υπόβαθρό τους στο αντικείμενο της πρακτικής άσκησης. Φυσικά οι φοιτητές  είναι ευπρόσδεκτοι να προτείνουν και οι ίδιοι κάποιο θέμα εάν έχουν βρει από μόνοι τους κάποιον οργανισμό που επιθυμεί να τους στηρίξει.

Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πρακτικής Ασκησης
Από το χειμερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 λειτουργεί και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το ΑΤΛΑΣ, στο οποίο επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα αναρτούν τις προσφερόμενες θέσεις τους.
ΑΤΛΑΣ - Κόμβος Πρακτικής Ασκησης

Από το εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, είναι υποχρεωτική η εγγραφή των φοιτητών και στα δύο πληροφοριακά συστήματα καθώς και η ανάρτηση των θέσεων από τους φορείς και στα δυο ηλεκτρονικά συστήματα.

Οδηγός Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης